Navigácia

29.-31.5.19 Mládež spieva

V dňoch 29.-31.mája 2019 sa v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi  konal jubilejný, už 50-ty ročník celoštátnej postupovej súťaže detských speváckych zborov Mládež spieva.

Mládež spieva je vrcholným podujatím svojho druhu na Slovensku a koná sa od roku 1970. Každý párny rok je venovaný mládežníckym a každý nepárny rok detským speváckym zborom. Cieľom súťaže je vytvárať pre spevácke zbory priestor, kde sa učia vnímať krásu hudby, pestovať a uchovávať si spevnosť, ktorá zároveň vytvára predpoklady na rozšírenie poslucháčskej základne vážnej hudby. Súťaž takisto vytvára priestor pre pedagógov hudobnej výchovy a zbormajstrov zborových telies na napĺňanie vlastných pedagogicko-výchovných cieľov.

 

Tento rok sa súťaž niesla v slávnostnom duchu. Zúčastnilo sa je 13 detských zborov z celého Slovenska. Naše mesto na nej reprezentoval Detský spevácky zbor Lienka, ktorý pôsobí pri Súkromnej základnej umeleckej škole Múza. Porota, zložená z renomovaných odborníkov na zborový spev (Prof. MgrA. Blanka Juhaňáková, Prof. Mgr.art. Štefan Sedlický, ArtD, Mgr. Tatiana Švajková, PhD., Doc. Elena Šarayová - Kováčová, Mgr. Eva Zacharová, Doc. Mgr. art. Pavol Tužinský, ArtD, PaedDr. Alfonz Poliak, PhD) udelila DSZ Lienka cenu za pestrú dramaturgiu a finančnú odmenu.  Speváci z Lienky celý rok usilovne cvičili, zúčastnili sa nielen mnohých vystúpení, ale aj sústredení.

          "Takéto ocenenie od skúsených dirigentov, pôsobiacich nielen na Slovensku, ale i v zahraničí, je odmenou, no zároveň i motiváciou do ďalšej práce nielen pre zborových spevákov, ale najmä pre dirigenta. Ak chce správne viesť deti, musí sa neustále vzdelávať a sledovať nové trendy v zborovom speve. V budúcom školskom roku by sme sa chceli s Lienkou posunúť opäť o krok dopredu, plánujeme aj zahraničné vystúpenie. Dúfam, že nám to vyjde. Tieto koncerty a súťaže prinášajú deťom nové zážitky a skúsenosti a utužujú kolektív,"  hovorí Mgr. Zuzana Dirbáková, ktorá založila a vedie DSZ Lienka.

Kontakt

Adresa školy: SZUŠ Múza
Námestie slobody 57
066 01 Humenné
P.O.BOX 38
Číslo účtu: 2626066887/1100
IBAN: SK63 1100 0000 0026 2606 6887
BIC: TATRSKBX
Riaditeľka školy: Mgr. Zuzana Dirbáková
dirbakova@gmail.com
+ 421 905 572 532
Zriaďovateľka, zástupkyňa riaditeľky: Spišáková Nadežda
szus.muza@gmail.com
+ 421 918 568 717

Stránky pre učiteľov

.

Týmto Vám oznamujeme, že dohľad nad spracovaním osobných údajov v našej spoločnosti zabezpečuje firma EuroTRADING s.r.o.,a v súlade s § 44 zákona č. 18/20128 Z.z. a článkom č.37 NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) 2016/679,nám poskytuje zodpovednú osobu, ktorú môžete kontaktovať na adrese zo@eurotrading.sk.Viac informácií o ochrane osobných údajov môžete prečítať tu : www.eurotrading.sk/zo